Japon Mutfağı

Japon mutfağının temelinde çorba, pirinç ve erişteyle yapılan pilav türleri, balık eti, sebze yemekleri gibi lezzetler vardır. Japon mutfağı, malzemenin kalitesine olduğu kadar sunum kalitesine de önem vermektedir. Japonların geleneksel tariflerine baktığınızda bölgesel özellikleri takip edebilirsiniz.

Diğer Doğu Asya ülkelerinin mutfaklarıyla benzerlikler taşıyan geleneksel Japon mutfağının ana gıdası pilavdır, yani gohan. Pilav, her öğünün bir parçasıdır, hatta kahvaltının bile. Öyle ki Amerikalılar II. Dünya Savaşı'nda Japonya'yı işgal ettikleri sırada, Japonları pilav yerine ekmek yemeğe alıştırmaya çalışmışlar. Öte yandan Japonya bir ada olduğundan dolayı balık ve diğer deniz ürünleri içeren yemeklere de çok sık rastlamak mümkündür. Japon mutfağını diğer Doğu Asya mutfaklarından ayıran en belirgin özellikse yağ ve baharat kullanımının minimum seviyede olmasıdır. Japon mutfağında hedef her zaman kullanılan malzemelerin gerçek tadının muhafaza etmeye çalışmaktır. Mevsimine uygun, taze sebze kullanmak ise bu mutfağın altın kuralıdır. Ülke mutfağının en meşhur yemeği suşidir.

Diğer meşhur Japon yemekleri:

Akaşi-yaki: Ahtapot parçaları içeren yumurta topçukları.

Çanko-nabe: Nabe stiline göre. Sumo güreşçilerinin yedikleri proteinden zengin olan türlüdür.

Donburi: Sebze, et veye başka içerikli pilav yemeği.

Gyōza: Et ile doldurulmuş Çin usulu hamurişi.

Karē: Hintlerin Curry'sinin Japon versiyonu.

Maki: Pilav üstü Deniz-Otu Sarması.

Miso Çorbası: Miso ve DaŞi ile yapılır.

Nabe: bir Japon türlüsü, yenilirken pişirilir.

Okonomiyaki: Lahanalı hamur işi.

Saşimi: Çiğ balık

Şabu Şabu: Çok ince kesilmiş et dilimleri masanın üzerinde durur ve kaynayan bir suyun içine bir iki saniye tutulur ve yenir.

Sukiyaki: Türlü

Takoyaki: Ahtopotlu hamur işi.

Tempura: tempura hamuruna batırılmış bol yağda kızartılmış sebze ve deniz ürünü.

Teriyaki: şeker, mirin, soya sos ve sakenin kaynatılarak yapıldığı, ana yemeklerde kullanılan tatlı bir sostur.

Tonkatsu: şeker pekmezi, su, tuz, domates ezmesi, damıtılmış sirke, havuç püresi, glikoz şurubu, elma püresi, karamel, mısır nişastası, karabiber, soğan tozu, sarımsak, meyan kökü, limon suyundan yapılan bir sosdur ve genelde teppanyakilerde kullanılır.

Yakitori: Tavuk ızgara.