İstanbul Deniz Müzesi

Deniz Müzesiİstanbul’un Beşiktaş ilçesinin sahil kesiminde yer alanda ve Türkiye’nin denizcilik alanında en büyük müzesi olma unvanını elinde bulunduran müzedir. Sahip olduğu eserler ve içerdiği koleksiyon çeşitliliği açısından dünyanın sayılı müzeleri arasındadır. Müzede teşhir edilen yaklaşık 20 bin tane eser görmek mümkündür. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olarak ziyaretçilerini ağırlayan İstanbul Deniz Müzesi aynı zamanda Türkiye’de kurulan ilk askeri müze özeliğini taşımaktadır.
Birbirinden farklı tekne, kayık ve denizcilik ürünlerini yerinde ziyaret etmek ve günümüze kadar olan serüvene tanıklık etmek isterseniz Deniz Müzesi’ni gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Deniz Müzesi antika ve değerli ürünler açısından oldukça zengin bir müzedir. İstanbul bir deniz müzesi ilk olarak 1897 senesinde, Bahariye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa’nın emirleri ile Kasımpaşa’da küçük bir yapı içinde Müze ve Kütüphane İdaresi adıyla hayata geçmiştir. İlk zamanlarında bir düzenleme olmadan müze deposu olarak teşhire açılan müze, daha sonra 1914 senesinde Bahariye Nazırı Cemal Paşa’nın reformları sayesinde bilimsel olarak yeniden düzenlenmiştir. Deniz Yüzbaşı Ressam Ali Sami Boyar’ın girişimiyle Türk gemilerinin modellerinin üretilmesi için gemi model atölyesi ve mankenlerin yapıldığı, mulaj manken atölyesi hazırlanmıştır. Müze içeriği bu sayede günümüze kadar zenginleşerek ulaşmıştır.

Deniz Müzesi Eserleri

Dünya Savaşı sırasında eserler koruma amacıyla Anadolu’ya taşınmıştır. 1961 yılında ise Beşiktaş İskele Meydanı‘ndaki Türk Amirali Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa Anıtı ve Türbesi’nin yanına Deniz Müzesi Sergisi taşınmıştır. Yakın geçmişte restorasyona giren müze 2003 yılından beri aktif olarak aynı yerde ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Ana sergi binası 3 kat, 4 büyük salon ve 17 oda sergileme alanı ile hizmet veriyor.
Müzede görebileceklerinizin arasında saltanat kayıkları, bahriyeli kıyafetleri, el yazmaları, gemi modelleri, sancaklar, haritalar ve portolanlar, tuğralar ve armalar, seyir aletleri ile silahlar bulunuyor. Deniz Müzesi hediyelik eşya satış standıyla günün anısı olarak alabileceğiniz ürünlere ulaşmanızı sağlıyor. Müze girişinde çocuklar için bir de oyun alanı yer alıyor. Giriş bölümde ise küçük yaş gruplarının eğitici oyun alanı ve hediyelik eşya bölümü vardır.

İstanbul Deniz Müzesi Eserleri

Deniz Müzesi koleksiyon açısından oldukça zengin bir müze. Salonların rüzgar yönleriyle adlandırıldığı müzede 20 binin üzerinde obje sergileniyor. Müze içeriğinde görebileceğiniz eserler arasında Atatürk’ün eşyaları, tarihi kayıklar, resimler, gemi modelleri, silahlar, haritalar, armalar ve tuğralar, seyir aletleri, fenerler, üniformalar, nişan ve madalyalar, sikkeler, damga ve mühürler, fotoğraflar, bayrak ve sancaklar, mezar taşları, kitabeler, taş baskı kalıpları, berat, ferman ve yazma eserler, gemi baş figürlerinin yanı sıra mobilyalar, saatler, amforalar ve dalgıç takımları, gemi aksamları, plaketler ve çanlar yer alıyor.

Deniz Müzesi Girişi

Müze, dünya çapında günümüze ulaşan 14 adet saltanat kayığına da ev sahipliği yapıyor. İlgi çeken diğer önemli eserler arasında Atatürk’ün Florya köşkünde kullandığı 3 kayık, dünyanın en eski ve orijinal kadırgası da bu koleksiyonun içinde bulunuyor. Padişahlara ait olan kayıklarda silah ve savaş malzemeleri motifleri, hareme ait kayıklarda ise çoğunlukla meyve, yaprak ve çiçek motifleri yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğu’na ait saltanat kayıkları görkemli ve şaşaalıyken, Cumhuriyet dönemine gelindiğinde bezemesiz, mütevazı ve işlevselliğiyle ön planda oluyor.
Müzedeki haritalar arasında 870 – 1871 Prusya Fransa Savaşı 452 – 322, Almanya 446 – 399, Amerika 452 –  365, Asya 452 – 385, Asya-ı Osmani Haritası 452 – 399, Basra Körfezinden Bağdat’a 452 – 346, Irak – Musul 452 – 338, Mançurya 452 – 381, Ruscuk Kasabası 452 – 391, Türkiye Adapazarı 452 – 316 Türkiye Edirne İskenderköy 452 – 302, Türkiye Edirne Karayusuf 452 – 308, Türkiye İstanbul Mudarlı 452 – 326, Türkiye İstanbul Şile Ağva 452 – 318, Türkiye İzmit 452 – 313 haritaları bulunuyor.

Deniz Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Deniz müzesi müze kart geçen bir müze konumunda değil. Ücret tarifesine gelecek olursak yetişkin: 8,5 TL
Öğrenci: Ücretsiz
Müze yılbaşı, dini bayramların ilk günü ve pazartesi günleri açık değil. Hafta içi 09.00-17.00 saatleri arasında hafta sonu ise 10.00 – 18.00 saatleri arasında giderseniz müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
*Fiyatlar ve saatler Temmuz 2017 tarihinde güncellenmiştir.

Deniz Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Deniz Müzesi adres: Sinanpaşa Mahallesi, Beşiktaş Cd. No:33, Beşiktaş/İstanbul
Telefon: (0212) 327 43 45
Vapur: Deniz Müzesi’ne gitmek için Üsküdar ve Kadıköy’den hareket eden vapur ve motorları kullanabilirsiniz. İndikten sonra yaklaşık 2 dakikalık yürüyüş sonunca müzeye ulaşabilirsiniz.
Otobüs: Beşiktaş Meydanı’na ulaşmak için pek çok otobüs alternatifiniz bulunuyor. 22 Dereiçi-Kabataş, 22 RE Fatih Sultan Mehmet-Kabataş, 25 E Sarıyer-Kabataş, 25 G Sarıyer-Taksim, 26 Eminönü-Dikilitaş-Yenikapı, 26 A Fulya-Eminönü, 26 B Gayrettepe-Eminönü, 27 E Şirintepe-Eminönü, 40 Rumelifeneri-Taksim, 40 T İstinye-Taksim, 42 T Bahçeköy-Taksim, 62 Kağıthane-Kabataş, DT 1 ve DT 2 Ortaköy-Taksim otobüsleri ise Beşiktaş Meydan durağında indikten sonra yürüyerek Deniz Müzesi’ne gidebilirsiniz.
Otomobil: Anadolu Yakası’ndan geçecek olursanız 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden sonra Beşiktaş yönüne dönerseniz, Barbaros Bulvarı’nı bitirip sağa kıvrıldığınızda müze karşınızda olacaktır.