Erciyes Dağı

Kayseri’nin sembolü olan Erciyes Dağı, 3.917 metre yüksekliği ve tepesinden eksik olmayan kar birikintisi ile ihtişamlı bir görünüme sahiptir. Bulutları delen karlı zirvesinde Bizans rahiplerinin inzivaya çekildiği mağaralar bulunmaktadır. Bu mağaralar, kötü hava şartları esnasında dağcıların sığınabileceği barınaklar olmaktadır. Volkanik patlamaları günümüzden 30 milyon yıl öncesine dayanan, sönmüş bir “küme volkan” olan Erciyes Dağı’ndan çıkan küller, rüzgâr ile kilometrelerce öteye taşınmıştır. Bu küller Hasan Dağı ile birlikte Ürgüp’teki peribacalarını meydana getirmiştir.

Erciyes, Türkiye’nin en yüksek dağlarından biridir. Genel görünümü kubbeyi andıran doruğu, sel yatakları ile derin bir şekilde yarılmıştır ve kabaca iki tane tepe meydana gelmiştir. 3,917 metre yüksekliğindeki Büyük Erciyes bu tepelerden biridir. İkinci tepe olan ve Büyük Erciyes’in batısında yer alan Küçük Erciyes’in diğer adı ise Safrakaya’dır.

Erciyes Dağı, çeşitli dönemlerde aktif olmuş, lav ve tüf püskürtmüş eski bir yanardağdır. Bu yüzden, farklı yaşlardaki yanardağlardan meydana gelmesi sebebiyle Erciyes Dağı, “küme volkan” olarak değerlendirilmektedir. Dağın püskürtmeleri sırasında lav, tüf, cüruflar 100 kilometre uzaklığa dek yayılım göstermiştir. Bu olay, dağın çevresindeki tepe ve platoların bugünkü yapısını meydana getirmiştir.

Erciyes’in doğal bitki örtüsünü büyük ölçüde bozkırlar oluşturmaktadır. Bölgenin bazı kesimleri nemli havasıyla meyve, kavak ve söğüt ağaçlarına yaşama imkânı sunmaktadır.

Erciyes Dağı, Türkiye’nin üçüncü, Orta Anadolu’nun ise en yüksek dağıdır. Uluslararası alanda kış sporları merkezi olma işlevine de sahip olan Erciyes, kış turizmi açısından önem arz etmektedir. Kayak ve dağcılık için oluşturulmuş pistler, modern konaklama yerleri ve ulaşım yollarının devamlı açık tutulması Erciyes’i kış tatili için cazip kılmaktadır.

Erciyes Dağı, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde, Kayseri ilinde yer almaktadır. Dağ, Kayseri’nin 25 kilometre güneybatısında yer alan ovaların yanında yükselmektedir. Alpin kuşağına dâhil olan dağ, Torosların kuzeydoğu uzantısı olan Aladağların en yüksek noktası olarak kabul edilmektedir.
Kayseri’ye havayolu ile ulaşım imkânı oldukça gelişmiştir. Ülkenin birçok büyük şehrinden direkt seferlerle Kayseri Erkilet Havalimanı’na ulaşım sağlanabilmektedir. Havalimanı ile Erciyes Dağı arasındaki mesafe ise yaklaşık 27 kilometredir. Taksi veya şehir merkezinden kalkan minibüslerle Erciyes Dağı’na ulaşım sağlanabilmektedir.

Özel araç ile de Erciyes Dağı’na ulaşım sağlamak mümkündür. Yılın her mevsimi kar temizliği yapıldığından rahat bir yolculukla Erciyes’e tırmanılabilmektedir.

Bir diğer ulaşım alternatifi ise trendir. Doğu Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi ve Erciyes Ekspresi gibi birçok tren Kayseri Garı’na uğramaktadır.

Erciyes Dağı, kış sporları ve dağcılık arenasında Türkiye’nin en bilinen merkezlerindendir. Dağın doğu yamacında, 2.000 ile 2.900 metre yükseklikte konumlanan Tekir Yaylası kış sporlarının aktif olarak yapıldığı bir merkezdir. 1989 yılında uluslararası kayak merkezi ilan edilmiş olan Erciyes Kış Sporları Turizm Merkezi, dünyada az bulunan toz karla kaplı pistlere sahiptir.

Erciyes, Downhill sporunun da yapıldığı özel bir noktadır. Engebeli arazilere uygun bisikletlerle, tepelerden aşağı sürülerek yapılan bu sporun Erciyes’te her yıl yarışları düzenlenmektedir. Adrenalin yükselten diğer çılgın aktiviteler arasında ise dağ bisikleti, ATV turları ve parasailing sayılabilir.
Doğal özelliklerin sunduğu imkânlarla Erciyes Dağı, dağ ve kış sporları için uluslararası ilgi gören, bol oksijenli havasındaki çeşitli konaklama imkânlarıyla da tatil ve spor için tercih edilen eşsiz bir noktadır.