Paris'in Görülmesi Gereken 5 Müzesi

Bir şehir. Birden fazla kimliği, birden fazla ismi olan bir şehir; âşıklar şehri, ışıklar şehri gibi birçok ismi layığıyla taşıyabilen bir şehir. Tarihte birçok isyana, devrime, savaşa, sanatçıya, filozofa büyük bir cömertlikle ev sahipliği yapan Paris’in hak ettiği bir diğer ismi de elbette müzeler şehri. Birbirinden ünlü eserlerin sergilendiği, insanların bu eserleri görebilmeyi adeta kutsal görev sayarak dünyanın diğer uçlarından geldiği, birbirinden farklı türde müzelerin yer aldığı müzeler şehri Paris’te görülmesi gereken beş müzeyi sizin için derledim.

Önemli not: Paris’te her ayın ilk pazarı müzelerin büyük bir çoğunluğu ziyaret etmek ücretsizdir.

Louvre

Paris’in sayısız müzelerinden bahsederken elbette en büyüğü ve en eskisi olan Louvre Müzesi’yle başlamamak olmazdı. 12. yüzyılın başlarında bir kale olarak inşa edilen Louvre, daha sonraları kraliyet sarayı olarak yüzyıllar boyu kullanılmıştı. 1789 Fransız İhtilali’nden sonra günümüzdeki haline yani 35.000’in üzerinde dünyanın en seçkin eserlerinin sergilendiği bir müzeye çevrildi.

Bu müzedeki her esere teker teker vakit ayırmanın yaklaşık dokuz ay sürebileceği tahmin ediliyor ancak bu sizi korkutarak Louvre’u gezme fikrinden alıkoymasın. Zira Louvre Müzesi’nde birbirinden farklı teması olan turlar düzenleniyor. Bunlardan bir günde Louvre’un simgesini oluşturmuş eserleri içerenden, Da Vinci Şifresi kitabının etrafında oluşturulan turlara kadar birçok zevke hitap eden bir tur yelpazesi bulmak mümkün. Birçoklarına göre müzede görülmesi gereken eserleri üç kadın etrafında toplayabiliriz. Venus De Milo heykeli, Yunan mitolojisi Zafer Tanrıçası Nike’nin MÖ 3. yüzyıldan kalma heykeli olan Kanatlı Zafer Heykeli (Nike of Samothrace) ve elbette Mona Lisa.

Ana bilet gişesi Louvre’un mimar I. M. Pei tarafından tasarlanmış meşhur cam piramidinin orada olan Louvre’da oluşan uzun kuyruklardan kaçınabilmek için 99, Rue de Rivoli tarafındaki Carrousel du Louvre girişini de kullanabilirsiniz. Aldığınız bilettüm gün geçerli olup mola vermek istediğinizde Tuilleries Bahçeleri’nde oturup biraz dinlenebilirsiniz.

Adres: Rue de Rivoli, 75001, Paris,Metro: Palais Royal – Musée du Louvre (1. ve 7. hat üzerinde)
Çalışma saatleri: Salı günleri kapalı olan müze çarşamba ve cuma günleri sabah 09.00’dan akşam 22.00’ye kadar diğer günler ise sabah 09.00’dan akşam 18.00’e kadar açıktır.

Musée d’Orsay – Orsay Müzesi

Louvre’un bittiği yerde Orsay Müzesi başlar. Orsay Müzesi, güzelliğiyle göz kamaştıran eski bir tren garı olan Gare d’Orsay’ın içine konuşlandırılmıştır. Bu müze eşsiz mimarî güzelliğinin yanı sıra 1848 ila 1914 yılları arasında yapılmış Fransa’nın ulusal eserlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Orsay aynı zamanda dünyadaki en büyük empresyonist ve post-empresyonist koleksiyona da sahiptir. Degas, Cézanne, Gauguin, Manet, Monet, Renoir ve Van Gogh severlerin Paris gezilerinde mutlaka görmesi gereken bir müzedir Orsay.

2011 sonbaharında iki yıl süren ve yaklaşık 27 milyon dolarlık renovasyondan sonra açılan Orsay’da Degas’nın “Bale Sınıfı”, Manet’nin “Yelpazeli Kadın –The Lady With Fans”ın yanı sıra birçok heykeli ve çizimini görmek mümkün. Hatta ve hatta 1900 yılında Victor Laloux tarafından inşa edilmiş bu binayı gezmek başlı başına bir sanat eserinin içinde gezmek desek abartmış sayılmayız.

Yaklaşık doksan dakika süren ve genelde günde bir kez yapılan İngilizce rehberli turlar da müzede mevcuttur.

Adres: 1, Rue de la Légion d'Honneur, 75007 Paris
Metro: Solferino (12. hattın üzerinde), RER C – Musée d’Orsay
Çalışma Saatleri: Pazartesi günleri kapalı olan müze çarşamba günleri sabah 09.30 akşam 21.45, diğer günleri ise sabah 09.30 akşam 18.00 saatleri arasında açıktır.

Musée de l’Orangerie

Louvre’un bahçesi olan Jardin des Tuilleries’de bulunan ve zamanında Louvre Sarayı’nda tüketilen portakal sularının üretim merkezi olarak kullanılan bu küçük müzeyi Monet severler mutlaka görmeli. Orsay’dan sonra hâlâ empresyonist eserlerde doldurulamamış bir yer hissediyorsanız Orangerie tam da gitmeniz gereken bir müze. Monet’nin Nilüferler’i iki geniş ve oval odaya 1927 yılında sanatçının özel tarifleriyle yerleştirilmiştir. Monet’nin yanı sıra Cézanne, Picasso ve Soutine’den eserleri ziyaret etmek için bu küçük müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Adres: Jardin Tuileries, 75001 Paris
Metro: Concorde (1.,8.,12. hatlar üzerinde)
Çalışma Saatleri: Salı günleri kapalı olan müze diğer günler sabah 09.00 akşam 18.00 arası ziyarete açıktır.

Musée Rodin

1908’de Fransız sanatçı tüm eserlerini Fransa ulusuna bağışladıktan sonra tüm eserleri hâlâ onun eski atölyesi ve sergi salonu olan Hôtel Biron’da sergilenmektedir. 7. Paris’te bulunan ve 1700’lerin ortasında inşa edilmiş büyük bir bina olan Hôtel Biron günümüzde Rodin Müzesi olarak bilinmekte ve Rodin’in eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Müthiş bir gül bahçesi de bulunan bu binada ziyaretçiler duvarlarda Rodin’in çalışmalarının yıllar içinde nasıl ilerlediğini görebilirler. Elbette ki bu müzenin üç yıldızı “Düşünen Adam Heykeli”, “Cehennem Kapıları” ve “Öpücük” eserleridir.

Adres: 77 Rue de Varenne, 75007 Paris
Metro: Varenne (13. hat) ya da Invalides (13. ve 8. hat)
Çalışma Saatleri: Pazartesi günleri kapalı olan müze diğer günler sabah 10.00’dan akşam 17.45’e kadar ziyaretçiye açıktır.

Centre Georges Pompidou

Modern ve post modern sanat tutkunları için ise Paris’teki en önemli durak Pompidou’dur. 1977’de açıldığı günden beri Pompidou şehre aykırı olan mimarisiyle ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Özelliklede legoya benzer tasarımıyla Paris manzarasına modern bir dokunuş olan Pompidou’da iki ana kat bulunmaktadır. Bu iki kat, Fransa Ulusal Modern Sanat Müzesi’ne bırakılmış. 1905’ten bu yana yapılmış sürrealistten pop-art’a kadar uzanan geniş bir yelpazede beş binden fazla sanatçıya ait 65.000’in üzerinde eserin sergilendiği Pompidou’da aynı zamanda geçici birçok sergi de bulunmaktadır. Aynı zamanda Pompidou’da Avrupa’nın en geniş sanat arşivlerinden birine sahip olan ve müthiş Paris manzarasının eşlik ettiği, herkese açık bir kütüphane de bulunmaktadır. Renzo Piano ve Richard Rogers tarafından tasarlanan bu yapı başta Parislilerden çok büyük tepki alsa da bugün brütalist mimarinin en önemli eserleri arasında gösteriliyor.

Louvre’da başlayıp Orsay’da devam ettirdiğiniz turu Pompidou’da noktalarsanız dünya sanat tarihini de kronolojik olarak görmüş olursunuz.

Adres: Place Georges-Pompidou, 75004 Paris
Metro: Rambuteau (11. hat)
Çalışma saatleri: Salı günleri kapalı olan müze sabah 11.00 ile akşam 21.00 saatleri arasında ziyaretçiye açıktır.