Work and Travel Nasıl Yapılır?

 

 ‘Work and Travel’, Türkçe söylersek "Çalış ve Gez". Böyle tanımlanınca gerçekten kulağa çok cazip geliyor. Tabii programa dair çok merak edilen sorular da var. Hem yurt dışında çalışma hem de gezme konsepti nasıl hayata geçirilebilir? ‘Work and Travel’ kapsamında hem çalışıp hem gezmek mümkün müdür? Dünyada en çok kazandıran ülkeler hangileridir? Yurt dışında nerelere ve nasıl başvurular yapılmalı? Başvuruda bulunulan ülke, neye göre ve nasıl seçilmeli? Soru işaretleriyle dolu kafalarımızı aydınlatmak adına gelin birlikte çok merak edilen ‘Work and Travel’ hakkında bazı detaylara bir göz atalım.

Work and Travel Hakkında

Öncelikle her ne kadar etkileyici gibi görünse de yurt dışında hem yaşamak hem de seyahat etmek zor iştir. “Davulun sesi uzaktan kulağa hoş gelir” atasözümüzü doğrularcasına, uzaktan bakınca yapılması kolaymış gibi gelse de ‘work and travel’, hem kişinin hayatını neredeyse komple değiştirmesi hem de sevdiklerinden uzak kalacağı anlamına gelir. İlk olarak, buna kişi gerçekten kendini hazır hissetmeli ve işler ciddiye binip yumurta kapıya geldiğinde dişlerini sıkarak “Gitmesem mi acaba?” dememelidir. Aksi takdirde kişinin harcadığı emek ve zamanı tamamen boşa gitmiş olur. O yüzden work and travel, ancak kişi gerçekten kararlıysa uğraşılması ve hayata geçirilmesi gereken bir konudur. 

Work and Travel İçin Nereden Başlamalı?

Hepimizin bildiği gibi kişinin kendi yeteneklerini, özgeçmişini ve tecrübelerini düzgün bir şekilde kağıda dökmesi, şirketleri etkilemenin başında gelir. O yüzden ilk olarak eksiksiz ve doğru bir formatta CV hazırlamakla başlayabilirsiniz. Fakat başvuruda bulunacağınız firmanın ve pozisyonun profiline göre CV detaylarınızı ve ön yazınızı özelleştirmeyi atlamayın. Çünkü pozisyona yönelik yazılan alakasız bir ön yazı, firmaların adayı elemesinin sebeplerinin başında yer alır. Kendinizi çok iyi ifade etmeyi ihmal etmeyin, bu şansınızı artıracaktır. 

Şirket, ilk olarak önce sizin kalifiye özelliklerinize uygun bir adayı neden ülkesinden seçmediğini, ikinci olarak neden Avrupa Birliği ülkelerinden bulamadığını kanıtlamak zorunda. Unutmayın, sizi işe alan şirket, size sponsor olacak ve çalışma izni alacak. O yüzden bu detaylara mutlaka özen gösterin ve hatta CV’nizi bu konuda deneyimli profesyonellere danışarak güncellemeyi ihmal etmeyin. İkinci konu ise dil konusu. Öncelikli olarak yazma, okuma ve konuşma İngilizcenizin son derece akıcı olması gerekiyor. Eğer bu konuda kendinizi eksik görüyorsanız, “Nereden başlarsam kardır” mantığıyla bir an önce İngilizce dil kursuna yazılın ve kendinizi en iyi öğrenecek şekilde yetiştirmeye çalışın.

Work and Travel İçin Nerelere, Nasıl Başvuru Yapılmalı?

Diyelim çalışmak istediğiniz ülkelere karar verdiniz ve listelediniz. Sırada şirket ve pozisyon arama var. İş arama siteleri, bu konuda bir numara diyebilirim. Bu sitelerden belli başlı bazılarını sizlerle paylaşalım: monster, jooble, europelanguagejobs, indeed.com, careerjet, internationaljobs, glassdoor, careerbuilder, recruit, dice

Aslında sadece şirket ve pozisyon değil, internette yer alan yurt dışında hem gez hem çalış programları da mutlaka araştırılmalıdır. Fakat bu programları sunan aracı kurumların, bunun karşılığında belirli bir ücret aldıklarını belirtelim. Kişiye staj ya da çalışacak şirket bulmak amacıyla aracılık yapan kurumlar, şirket ihtiyaçlarını karşılayacak belirli özelliklere sahip kişilerin başvurularını değerlendirerek uygun pozisyonlara yönlendirirler. Ayrıca bazı kurumlar, çalışma vizesi alma konusunda da yardımcı olmaktadır. Bu aracı kurumlardan bazılarının adresleri ise şu şekilde: gointernational.ca, gapyear, gooverseas, jobs.goabroad, interexchange, smallerearth, bunac.

Ayrıca bazı iş ilanlarında, şirketin direkt sponsor olacağı bilgisi yer alır. Eğer yetkinlikleriniz uyuyorsa, bu tip iş ilanlarına başvuruyu kesinlikle es geçmeyin.

Work and Travel Kapsamında Başvurulan Ülke Nasıl Seçilmeli?

Hem yaşamak hem de gezmek istediğiniz ülke seçimi, bu konudaki en önemli başlıklardan biridir. Çünkü eğer amacınız hem çalışıp hem gezmekse, yaşayacağınız ülkenin diğer ülkelere de rahat ulaşım ağı olan ve orta noktalarda bir ülke olmasına özen gösterin. Örneğin İsviçre’yi ele alalım. Bu ülke hem kendi içinde oldukça güzel ve refah bir ülkedir. Ayrıca sınır komşularının İtalya, Fransa, Almanya, Liechtenstein olduğu düşünüldüğünde hemen hemen her hafta sonu başka bir komşusuna seyahat etmek son derece kolay ve konforludur. Yurt dışında çalışarak ufuklarını genişletme olanağı elde eden kişiler, aynı zamanda bütçelerine göre kendilerine seyahat edecek alternatifler de yaratmış olacaklardır.

Doğru bütçe ve doğru bir seyahat planlaması ile hem çalışıp para kazanmak hem de yeni yerler görmenin tadı bambaşkadır. Bir de doğal olarak ülkeyi seçmeden önce hayat pahalılığı mutlaka araştırılmalıdır. Kişinin alacağı maaşla hem geçinebilmesi hem de sıkılmadan gezebilmesi mümkün olmalıdır. Çünkü ülkedeki hayat pahalılığına oranla üç kuruş maaş alıp ayın sonunu yabancı bir ülkede getirememek asla hayal edilemez.

Dünyada En Çok Kazandıran Ülkeler

İsviçre’de bulunan Uluslararası Yönetim Gelişimi Enstitüsü İşletme Okulu (International Institute for Management Development)’nun yaptığı Dünya Yetenek Sıralaması raporunda, dünya üzerinde en iyi maaş veren ülkeler listelenmiş.

Listenin en başında hizmet mesleğinde çalışanların ortalama yıllık gelirinin 92,625 Dolar ve yönetimde çalışanların ortalama yıllık gelirinin ise 431,603 Dolar olduğu İsviçreyer alıyor.

İsviçre’yi muhteşem müşteri hizmetleri ağı ile bilinen Amerika takip ediyor. Bu ülkede hizmet mesleğinde çalışanlar, yıllık ortalama 60,717 Dolar ve yönetimde çalışanlar 382,189 dolar gibi bir meblağ kazanıyorlar.

Üçüncü sırada ise dünyanın en küçüğü de olsa hizmet sektör çalışanlarının ortalama yıllık 58,425 Dolar ve yönetim ekibinin ise 246,477 Dolar kazandığı Lüksemburg bulunuyor.

Dördüncü sırada yer alan Hong Kong’un maaşları da gayet yüksek. Hong Kong’un yıllık ortalama maaşları hizmet sektörü için 45,050 Dolar ve yönetim için ise 265,336 Dolar civarındadır.

Çalışkanlıkları ile bilinen Japonya ise hizmet sektörü için 48,177 Dolar, yönetim çalışanları için 238,248 Dolar gibi bir maaş ile beşinci sırada yer alıyor. Listenin devamı ise şu şekilde:

6. Almanya: Hizmet meslek çalışanları: 42,280 Dolar / Yönetim çalışanları: 289,253 Dolar

7. Danimarka: Hizmet meslek çalışanları: 59,093 Dolar / Yönetim çalışanları: 208,038 Dolar

8. Avusturya: Hizmet meslek çalışanları: 40,720 Dolar / Yönetim çalışanları: 266,124 Dolar

9. İngiltere: Hizmet meslek çalışanları: 45,691 Dolar / Yönetim çalışanları: 230,721 Dolar

10. İsviçre: Hizmet meslek çalışanları: 47,831 Dolar / Yönetim çalışanları: 216,928 Dolar

Work and Travel’ın Sağladığı Faydalar

Öncelikle yurt dışında çalışmış birisi olarak, bu deneyime sahip olmanın sayısız avantaj sağladığını belirtmeliyim. Yaşadığınız ülkenin kültürünü yerel halk gibi yaşamak, uluslararası yeni arkadaşlar edinmek, iş hayatında daha global bir kariyer edinmek, yaptığınız işi daha da ilerletmek, kendinizi geliştirmek, hayatınıza yeni bir bakış açısı getirmek, bütçenize göre diğer ülkeleri gezmek, vizyonunuzu ve hayata bakışınızı geliştirmek, daha neler neler...

Yurt dışında çalışmak, bir taraftan hem kişiye hem çalışma arkadaşlarına hem de tanıştığı yeni dostlarına karşılıklı kültürel değişim sağlamış oluyor. Kulağa oldukça zorlu ve cazip gibi gelse de insanın kendi ülkesinden ve kültüründen farklı bir ülkede çalışması, etrafında sürekli kendi dilinden farklı bir dilin konuşulması, başlangıçta garip gelse de bir süre sonra ister istemez kabulleniliyor. Bu arada eğer olur da yurda dönerseniz, artık siz eski siz olarak kalamazsınız. Yurt dışında çalışmış olmanın getirdiği tecrübe ve buna dayanan güven, sizi daha yüksek bir kariyere taşımaya mutlaka yardımcı olacaktır.